Sas Distilleries

Tradition, Craft & Quality

SPIRITS

ANGELICUS, London Dry Gin

Angelicus Gin is gebaseerd op een oud recept uit de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) waaruit later de jenever is ontwikkeld en vervolgens gin. Al de gebruikte kruiden stonden bekend (en deels nog steeds) voor hun heilzame werking op de spijsvertering.

Het belangrijkste kruid is uiteraard de jeneverbes. De naam Angelicus verwijst naar één van de gebruikte kruiden, namelijk de engelwortel (Angelica archangelica). Dit kruid geeft Angelicus Gin zijn karakteristieke body en (na-)smaak.

Angelicus refereert ook naar de gekende figuur “Broeder Angelicus” uit Stekene die gedurende vele jaren schoolhoofd was van de jongensschool in Stekene. Hij was zeer gevreesd bij de scholieren en stond erom bekend om vaak “nen goede druppel” te drinken.

Niettegenstaande er een beperkt aantal kruiden gebruikt worden (minder dan 10), is Angelicus Gin zeer krachtig van smaak. Hij is zeer beladen met fytochemische stoffen uit de gebruikte kruiden, dewelke vaak tot zeven keer hoger gedoseerd worden dan in vele andere gins. Om deze reden wordt Angelicus Gin opaak bij koudere temperaturen.

Angelicus Gin is puur een perfect degustief , maar kan ook als aperitief gedronken worden, met wat ijs of in een cocktail. Als gin-tonic is het omwille van zijn zeer kruidig karakter, aanbevolen om Angelicus Gin te combineren met een schijfje limoen of pompelmoes, eventueel een stukje zoethout en een tonic met citrus toetsen (Fever Tree Mediterranean Tonic Water, Erasmus Bond Dry Tonic).

ocktail.

Angelicus® Gin: e500ml, 43% vol. Herbal London Dry Gin.

ABADDON absinthe

De naam absinthe kent zijn oorsprong in de gebruikte kruiden, met name absintalsem (Artemisia Absinthium) en bijvoet (Artemisia Annua).

De Egyptenaren maakten reeds vermelding van absinthe extracten in de Ebers Papyrus (1600 - 1500vC). Pythagoras en Hippocrates  (460-377 vC) beschreven hoe absinthe extracten het libido en de creativiteit stimuleerden.

De drank was erg populair in de 19e en begin 20e eeuw, toen was het gekend als 'La Fée Verte', zeer gewaardeerd ook door kunstenaars zoals Vincent Van Gogh, Toulouse Lautrec, Paul Gauguin, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe, …

Na een uitgebreide studie van oude manuscripten, hebben we de Zwitserse recepten uit de 18e eeuw teruggevonden, waarop de Franse absinthe was gebaseerd.

Het oorspronkelijke recept werd door Madame Henriod, een apothekeres, gegeven aan majoor Dubied en zijn schoonzoon Pernod. Beide heren startten een Zwitserse absinthe fabriek, maar na ruzie in de familie verhuisde Pernod naar Pontarlier in Frankijk, waar hij de gekende Pernod fabriek oprichtte.

Absinthe werd gebruikt als middel tegen dysenterie en malaria door de Franse soldaten tijdens de oorlog in Algerije. Het werd nadien heel populair en men kon niet meer aan de vraag voldoen. Men begon de productie te forceren met slechte kwaliteit alcohol, gekleurd met neurotoxische metaalzouten in plaats van kruiden. Hierdoor kreeg absinthe een hele wrange smaak en werd het ritueel met het suikerklontje uitgevonden, om het goedje drinkbaar te maken. Daarna werd begin 20e eeuw absinthe verboden wegens de vele gezondheidsproblemen door deze slechte kwaliteit.

Om Abaddon absinthe te creëren, maken we eerst een zuivere graanalcohol, deze macereren we in een grote hoeveelheid kruiden, waarna een tweede distillatie volgt. Deze blanke spirit wordt opnieuw gemacereerd waardoor de drank zijn groene kleur krijgt. Het is een intens en explosief kruidig distillaat, men kan het puur genieten of in een cocktail, of zoals een pastis  met wat ijs en water.

Abaddon® Absinthe: e500ml, 68%vol

CHARLESVILLE, dark and golden rum

België kent een lange geschiedenis in de rietsuikerproductie. Het waren de Kruisvaarders die tijdens hun tochten in de 11de eeuw als eersten in contact kwamen met de suikerrietplant (Saccharum officinarum). Vanaf de 14de eeuw werd suikerriet naar België getransporteerd. Antwerpen was de belangrijkste haven (cfr. de Suikerrui inAntwerpen) en op een gegeven moment kende de stad meer dan 15 suikerfabrieken. Antwerpen bleef tot het einde van de 17de eeuw het belangrijkste suiker producerende centrum van de wereld.

    Tijdens de 19de en 20ste eeuw telde Belgisch-Congo vele suikerrietplantages. Suikerriet werd vanuit Congo naar België gebracht, waar het dan werd verwerkt tot rietsuiker en het bijproduct melasse, zoals bijvoorbeeld in de suikerfabriek van Moerbeke. Eén van de dorpen in Belgisch-Congo kreeg hierdoor zelfs de naam Moerbeke.

Rum werd uitgevonden rond 1650 in West-Europa, toen men ontdekte dat het bijproduct melasse kon vergist worden.  Rum was gedurende lange tijd de favoriete drank van zeelui en soldaten; water was vaak bezoedeld en het bier van vroeger werd al snel zuur tijdens de lange reizen. Men was overtuigd dat rum vele kwalen en smarten kon genezen. Heden wordt rum vooral geproduceerd in landen waar suikerriet wordt geteeld.

    Het recept van Sas Distilleries is gebaseerd op een Franstalig recept uit het begin van de 19de eeuw. Eerst wordt de melasse in vergisting gezet en na afloop van dit proces gedistilleerd. Vervolgens wordt het distillaat kort gerijpt op nieuwe Franse eik (Golden Rum) of gebrande Franse eik (Dark Rum).

Charlesville was de naam van het schip dat goederen en personen vervoerde tussen Belgisch Congo en België. Charlesville is nu de naam van de Golden en Dark rum van Sas Distilleries.

    Geniet van de zachte en volle smaak van Charlesville Rum puur, on the rocks of in een heerlijke cocktail.

Charlesville Rum Dark: e500 ml 40%vol, briefly matured on charred French Oak.

Charlesville Rum Golden: e500 ml 40% vol, briefly matured on natural French Oak


EPONA, eau-de-vie of strawberries

 Epona eau-de-vie is gemaakt van rijp geplukte, zoete aardbeien van lokale telers uit het Waasland. De regio, “het Soete Land Van Waas”, is zeer gekend voor zijn vruchtbare gronden en de hoge kwaliteit van zijn landbouwproducten.

Epona was een Keltische vruchtbaarheidsgodin ten tijde van de Romeinse periode. Zij werd aanbeden door de Menapiërs, die destijds in onze vruchtbare streek woonden. Het is om deze reden dat Sas Distilleries de naam Epona heeft gekozen voor de eau-de-vie van aardbeien.

Uit oude manuscripten blijkt dat tijdens de Middeleeuwen Franse en Zwitserse monniken reeds "eau-de-vie" distilleerden, wat letterlijk vertaald wordt naar “levenswater”. Eau-de-vie kan van vele soorten fruit gemaakt worden, maar een kwaliteitsvolle eau-de-vie van aardbeien is niet eenvoudig te creëren. Het recept van Sas Distilleries is gebaseerd op teksten uit de 19de en begin 20ste eeuw.

In een eerste stap verwerken en fermenteren we de goed gerijpte Sonata en Elsanta aardbeien tot aardbeienwijn. Voor de vergisting maken we gebruik van een nauwkeurig geselecteerde gist. Deze gist zet de fermenteerbare suikers van de aardbeien om tot alcohol. Na de fermentatie, wordt de verkregen aardbeienwijn zachtjes gedistilleerd tot een heerlijk aardbeienparfum. Voor elke fles van 350 ml zijn meer dan 3 kg aardbeien nodig.

Epona eau-de-vie van aardbeien is een zeer aangenaam degustief, maar laat zich ook prachtig combineren met een rosé of demi-sec schuimwijn; een paar druppels bij de zachtzoete mousserende wijn en je hebt een verrassend en origineel aperitief met de intense aroma's van aardbeien, een waar genot!

Epona® strawberry eau-de-vie: e350ml, 43% vol

CAMULOS, eau-de-vie of Doyenné Pear

Camulos was de Keltische god van oorlog in onze streek, bij de Menapiërs tijdens de Romeinse tijd. De streek is zeer vruchtbaar, met zeer goede kwaliteit fruit waar we naar willen verwijzen door deze nam te kiezen.

Onze Camulos werd gemaakt van lokaal geteelde Doyenné du Comice peren van "Het Soete Land Van Waas". Deze peersoort staat gekend als de "Koningin der peren".

In een eerste stap gaan we de rijpe, zoete peren persen, om dan perenwijn te maken van dit sap met een specifieke geselecteerde gist. Na de fermentatie wordt de perenwijn gedistilleerd tot een exclusieve eau-de-vie met zeer rijke smaak en aroma van peren. Om een fles van 350ml te maken, hebben we meer dan 2kg peren nodig.

Camulos® Doyenné Pear  eau-de-vie: e350ml, 43% vol.

IGNIS TEMPLI, Single Malt Lowland Whisky

Ignis Templi is een delicate gouden whisky, met toetsen van mout, vanille en een lange nasmaak van boter.

Om deze whisky te maken, vertrekken we van pilsmout die we fermenteren totmoutwijn, en vervolgens distilleren we deze wijn.

Het distillaat werd meer dan drie jaar gerijpt op medium toasted Franse eiken vaten. Omdat onze distilleertechniek zo traag is, zijn de dampen tijdens de distillatie steeds in evenwicht, wat ons toelaat om volledige controle te hebben over de samenstelling van het hart van het distillaat: enkel de beste fractie wordt geselecteerd voor rijping.

Het rijpingsproces is bedoeld om scherpe smaken in een distillaat te laten wegreageren, zodat de whisky zachter wordt, maar wij vertrekken dus van een distillaat van zeer goede kwaliteit. Daarom durven we gerust onze whisky zetten naast een whisky die meer dan 20 jaar gerijpt heeft.

De naam Ignis Templi is gebaseerd op de locatie waar de whisky gerijpt heeft: een Keltische cultplaats, 'De Brandakker', uit de Ijzertijd rond 500vC. Hier werden de doden tijdens een vereringsrite verbrand.

Ignis is Latijns voor Vuur, en Templi staat voor tempel, heilige grond. Eind de jaren 80 werden er archeologische opgravingen gedaan op deze site.

Het etiket toont een Keltische strijder, met errond de alchemische symbolen voor vuur, aarde en spirit. Ook het Keltische kruis staat erbij, deze symboliseert de 4 windrichtingen volgens de welke de cultplaats was georiënteerd.,

Ignis Templi® Whisky: e500 ml, 44% vol.